`
Публикувано на: юли 20th, 2012 от
Коментари

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email

При едно от отиванията ни при Ванга със съпруга ми – поета Дамян Дамянов – Ванга ни каза: „Не стройте вила сега, не е подходящо”, а ние дори нямахме тогава и намерение да го правим. Но ето стана така, че няколко години след това съвсем случайно се сдобихме с място и съградихме малка къщичка, която така и остана недовършена.

Най-ценният за мен е съветът, даден на Дамян, да не стои между прозореца и вратата. Ние не се вслушахме в този съвет и фактически дробовете му се разболяха именно от седенето му в кабинета между прозореца и вратата. Така се е простудил от течението. Когато получи остри коремни проблеми, Ванга каза, че не дава да му правят операция. Послушахме я и не го оперирахме. Смятам, че не сбъркахме.

За мен Ванга е най-великата жена, защото умееше само с една дума да направи пълен и точен психологически портрет на човека, дошъл при нея.

Например спомням си такъв случай. Свекърва ми помоли да питаме Ванга дали ще живее дълго, а тя ни отговори: „Да, ще живее дълго, но езикът й да не е дълъг!”
Питах Ванга и за един приятел дърводелец – имаше златни ръце, владееше си занаята до съвършенство. Това го видя и потвърди и Ванга, но нямаше късмет в личния си живот – все нещо жените му бяха виновни, все не го разбираха, все му пречеха. Ванга разреши проблема му само с две думи: „Докато е с тоя акъл, няма да е щастлив!”
Водих при Ванга и една своя приятелка, защото имаше сериозен проблем. Ни в клин, ни в ръкав тя отбеляза: „Кой е този Петър? Ама каква любов въртиш, как няма да въртиш, като ти е червен носът. (В смисъл „Здрава си”.) Оказа се, че този човек й е любовник, въпреки че приятелката ми беше омъжена. Аз мислех, че Ванга просто бърка времената и става дума за минало време, но се оказа, че приятелката ми е имала с този човек отдавнашна връзка, която продължаваше и до момента на срещата.
Понякога, когато ходехме с Дамян при Ванга просто да я видим, тя въздъхваше и казваше: „Ех, Дамяне, Дамяне, чия ли карма изплащаме?” (В смисъл „Та сме такива пълни инвалиди”.)

Понякога Ванга изплакваше мъката си пред нас: „Въртят се около мене морално нечистоплътни хора, все мислят, че имам много пари, и се мъчат да ги вземат. Вземете ги бе! Каквото имам, всичко ще ви дам, но искам един ден да ходите с моята глава да видите дали ми е лесно!”

Имах болни бъбреци и веднъж, дори без да я питам, Ванга ми каза: „Не пий билки, няма смисъл (тоест няма да ти помогнат, чака те операция).” При едно друго отиване ми каза: „Яж много нарове!”

Дамян много си мечтаеше един ден да напише роман. Бяхме отишли специално за това, но се наложи да почакаме доста. Дамян се разсърди, че не ни прие веднага. Когато се видяхме, Ванга ме попита: „Дамян разсърди ли се?” А, не, не – послъгвам аз. Но тук е доста стръмно и на него не му е удобно да стои (срещата ни стана на Роженския манастир). „Ще му дадат стол!” – отсече Ванга. Тъй като бяхме далече от Дамян, набързо я попитах за романа му, а Ванга ми отговори: „Той е болен човек, Надо, няма да го напише, но ти не му казвай, нека да се залъгва!”

За себе си съм я питала един-единствен път – когато второто ми детенце беше още бебе. Дамян ме подозираше в някаква изневяра и непрекъснато беше навъсен и недоверчив. Вкъщи стана просто ад, не се издържаше. И аз пред него я попитах дали са основателни неговите подозрения към мен. Той знаеше, че тя е много директна и не спестяваше на хората пороците, особено прелюбодейството. Леле как се сопна Ванга тогава: „Няма ти вяра ли? Аз го казвам, че нито си лека жена, нито пък си някаква бездомница или незаконно дете.” Всъщност Ванга употреби много силни епитети, дори не цензурирани думи, но те бяха балсам за моите уши. От тази среща семейните ни проблеми престанаха.

Ванга се отнасяше към мен приятелски, приемаше ме, допускаше ме по-близо до себе си, малцина можеха да се похвалят с такова отношение. Един път даже ми каза: „Майка ти е много добра, от нея си благословена!”

26.07.1999 (25)

Споделете тази публикация


Етикети: , , , ,
View in: Mobile | Standard
EmailEmail
PrintPrint