`
Публикувано на: юли 22nd, 2012 от
Коментари

За Ванга и Рупите

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email

Ванга: От тук черпя енергия и сила

Ванга се е зареждала с енергия и е приемала посетители в местността Рупите, Петричко. На въпроса защо стои на това място тя отговаря: “- Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.” (6)

Рупите е село в Югозападна България. То се намира в община Петрич, Област Благоевград. Селото се намира на 8 км североизточно от Петрич. До 1951 година носи името Ширбаново, а до 1993 година Мулетарово. (4)

Част е от Стоте национални туристически обекта. На територията на местостта има минерални извори и басейни. Всяка година в Рупите на 15 август, (Успение Богородично) се провежда традиционен събор.Предлагат се лакомства, играчки и дрехи. Свири се традиционна музика от Югозападнa България и се танцуват местни хора. Популярни спортни мероприятия по време на събитието са футболът и народната борба. (4)

Къщичката на Ванга в Рупите

Димитър, племеник на Ванга: Старите хора от този край още помнят разкази от своите деди как се е извършвало целебното поливане. Обикновено този ритуал се правел след Преображение (6 август – авт.). Хората изкопавали дупка в пясъка, откъдето веднага бликвала топлата минерална вода, и при изгрев-слънце, задължително по това време, взимали една нова кратунка и се поливали с водата. Така посрещали Слънцето. За да се чуе от боговете молбата за изцеление, било задължително всеки болен да се полива сам и по време на този ритуал да мълчи – да не произнася нито дума. Според поверието след този ритуал настъпвал много бърз и положителен ефект. Но има и едно друго поверие за тази местност, което много ме впечатлява и ме кара да правя най-различни догадки. Старите хора разказват, че в тази местност е закопана златна статуя на конник в естествен ръст. Те смятат, че това е статуята на свети Константин, която била укрита тук, когато турците дошли по тези земи, но аз мисля, че това би могло да бъде и статуята на тракийския бог Херос, защото точно тук са намирани и мраморни плочки с изображението на този бог. (24)

Споделете тази публикация


Етикети: , , , , , , , , , , , ,
View in: Mobile | Standard
EmailEmail
PrintPrint