`
Публикувано на: август 4th, 2012 от
Коментари

73598

Ванга – пророчицата

Предстоящо представяне на книгата: 14.10.2012 г. от 12.30 часа в Рупите, послучай 20-годишнината от първата копка на храма „Св. Петка Българска“.

Ванга - пророчицата

Ванга - пророчицата

Годна на издаване: 2011
Автор: Жени Костадинова
Обем: 288 стр.
Формат: 22.7 х 22.5
Издател: ИК „Озарение“
Твърда корица
ISBN: 9789549272833
Цена: 29.99 лв.
За заявки тук или на тел: 0893/ 456345

Ново уникално издание в книжарниците: първата документална книга за Ванга с над 250 фотографии!

Новото уникално издание „Ванга – Пророчицата” от Жени Костадинова е документален фоторазказ за необикновения живот на прочутата не само у нас, но и далеч зад пределите на България сляпа ясновидка. В книгата са включени над 250 фотографии, илюстриращи мигове от различните житейски периоди на пророчицата, факсимилета на документи, писма и публикации. Богатият снимков материал, предоставен от фондация „Ванга” и фотографа Ромео Чолаков, се публикува за първи път. Авторката, която от години пише за пророчицата, е отразила в стилно оформения луксозен албум снимки, пророчества и сентенции на Ванга с посочен източник, спомени и стихотворения за нея от десетки поклонници. Предговора към книгата е на акад. Светлин Русев, участвал в художественото оформление на изданието, чийто графичен дизайнер е Елена Дочева.

акад. Светлин Русев

акад. Светлин Русев

От предговора на Светлин Русев:
„Ванга Пророчицата“ на Жени Костадинова е книга, на която не само можем да се доверим, но и да вземем със себе си в сложното, трудно и отговорно пътуване към Ванга. Свързването в едно артистично цяло на жизнената съдба на Ванга, огромният документален материал (голяма част, от който се публикува за първи път), заедно с едно непосредствено и естествено разкриване на истините на пророчицата, без да натрапваш собственото си присъствие, е въпрос, колкото на професионализъм и култура, толкова и на морална отговорност. Жизнената съдба, земната територия и духовните пространства, в които живееше Ванга, реалният в своята иреалност свят на пророчицата, авторката е оставила открит и свободен, различен и противоречив, видян през погледа на десетки хора – и така много по-истински и достоверен от биографиите, в които личният авторски „Аз“ определя феноменалността на Ванга.
Тези страници проследяват живота на пророчицата, надникват в света на отвъдното, на необяснимото, на времето много преди нас и много след нас, минават през хора и съдби и стигат до изпращането на Ванга. Всъщност книгата на Жени Костадинова е колкото памет и поклон, толкова и едно завръщане, подарено ни от тези, които обичат Ванга, които са се докоснали до нейните лечебни и пророчески сили от един автор, тръгнал към отговорната си задача с Вяра и постигнал я с Любов!”
Светлин Русев

Авторката за книгата:

Жени Костадинова

Жени Костадинова

„Ванга – Пророчицата” се появи след повече от 15-годишно задълбочено изследване на живота и делото на тази необикновена личност. В предишните си книги – „Пророчествата на Ванга”, „Тайната на Ванга”, се опитах да събера разказите за чудотворствата й и опитите на учените да анализират фономена й, докато в новата си книга търсех биографичността и документалистиката.
Благодаря на фондация „Ванга” за поверения ми богат фотоархив, от който подбрах най-знаковите снимки, разкриващи различни лица на пророчицата от различните й житейски цикли: от най-ранните й години, преди да се прочуе с дарбата си, през зрелите – когато я посещават български и световни знаменитости (както проличава и от снимките) до късните, когато Ванга е вече болна, изтощена и уморена от хорските мъки и несекващ поток пред дома й. Специално място съм отделила и на сбогуването с Ванга – последните й дни в болница „Лозенец” в София и погребението й в Рупите на 13 август 1996 г., превърнало се в национален траур за България. От красивите цветни фотографии на Ромео Чолаков се вижда състоянието на комплекса в Рупите днес, съхраненото и доразвитото от едноименната фондация духовно наследство на Ванга: храма „Св. Петка”, къщичката, парка, каменния кръст, манастирската част.
За първи път в тази книга читателят ще намери и животопис за Ванга – опит да се опише в дати животът на пророчицата, което е трудна задача, понеже няма съхранени напълно достоверни биографични данни. Пророчества и сентенции на Ванга, отразени в книгата, са дълго и прецизно търсени и събирани, за всяко има посочен източник, което подчертава целената документалност на изданието. Има невероятни прозрения на Ванга, до които читателят ще се докосне за първи път. А кратките, но ярки спомени на поклонниците за пророчицата, сред които са десетки известни българи – учени, политици, творци, лекари, пресъздават и необятната личност на Ванга като феномен и човек, и особената атмосфера на Петрич и Рупите, където тя е приемала.
Тези страници са документален разказ за живота и духовното наследство на Ванга. Повече от 250 фотографии проследяват житейския път на сляпата пророчица, белязана да вижда невидимото и човешката съвест. Ванга разкриваше съдбите, говореше с мъртвите, пророкуваше, лекуваше, утешаваше. Цял живот Ванга разказваше за нас. Тази книга е разказ за Нея…
Жени Костадинова

Споделете тази публикация


Етикети: , , , , , , , , , , ,
View in: Mobile | Standard
EmailEmail
PrintPrint