`
Публикувано на: юли 20th, 2012 от
Коментари

Началото

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email

Вангелия, по баща Пандова Сурчева, по съпруг – Гущерова, е родена на 31 януари 1911 в Струмица, днес Република Македония.

Детски години

1928 - къщата на Ванга,построена от баща й

„Ранните детски години на Ванга са белязани от страданието. Майка й умира докато тя е все още невръстно дете, а баща й е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. През този период живее под надзора на съседите. В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала признаци за наличие на свръхестествени способности. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ треви. Бащата се жени повторно, а дъщерята помага в домакинската работа и работи на полето.“ (4)

Слепота

Бащата - Панде Сурчев

Бащата - Панде Сурчев

Из диалог на Ванга с проф. Шипковенски (20)

„- На колко години бяхте като ослепяхте?
- На четиринайсе години, момиче големо бех. Един ветер ме задуха, една вихрушка ме завърте, напълниха се очите с песък и от писъко джамчетата на очите се повредиха.

Бех у едно село, татковото село, на двайсе километра от Струмица, това село се казва Ново село, с моя братовчедка бех, жива е и сега. Она се беше качила на едно магаре, а мен ме е страх да се качам на магарето, одам по нея и она падна от магарето. Сигур много я е заболело, она плаче и аз й викам, айде стани, ма! Стани, стани и доде се разправяме, една силна буря, една вихрушка, силен ветер как ме зави, как напълни очите и по-натам не знам.

Лекарите от Струмица ме лекуваха три години. И от Струмица – в Скопие, от Скопие – в Белград, от Белград – в Загреб… и накрая казаха: девойко, ние сме до тук. Не можем да ти помогнем.
- Операция правиха ли?
- Седем пъти.“ (20)

При три от операциите Ванга е проглеждала, но лошите условия, при които е живяла не са позволявали да поддържа препоръчвания й специален режим на хранене с по-силна храна…

От 1925 г. живее в дом за слепи в Земун, където прекарва три години и учи брайлово писмо. След смъртта на втората й майка, Ванга се прибира вкъщи за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Споделете тази публикация


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , ,
View in: Mobile | Standard
EmailEmail
PrintPrint