`
Публикувано на: юли 22nd, 2012 от
Коментари

Как да различим истинските ясновидци и лечители от шарлатаните

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
Ванга в къщичката си в Рупите

Ванга в къщичката си в Рупите

Авторът: Опитах се да проуча начините, по които да успявате да различите истинските ясновидци и екстрасенси от шарлатаните. Дано да ви бъда полезна.

За съжаление в днешно време една от най-доходните и модерни професии в България е да си екстрасенс. Такава дарба обаче се дава свише на хора, които по някакъв начин са доказали своята святост и безкористност. Дарбата им е дадена с единствената цел да помагат на хората, както го е правила Ванга. Без да търси внимание и популярност, без да търси благодарност и с цялата си всеотдайност е посветила живота си на хората. Опитайте се да различите истинската дарба от стремежа към вашите пари.

1. Шарлатанинът определя тарифа за предлаганите услуги като на битпазара: за гадаене – толкова, за разваляне на магия – толкова, за лекуване – толкова, пусни SMS за 2 лева, обади се на импулсен телефон, на който те държат 10-15 мин и т.н. Таксата на Ванга е определена от държавата и до 1989 г. е била събирана и използвана от община Петрич. Благодарността на хората към нея се е изразявала в малки подаръци, на които тя се е радвала като дете.

2. Няма да видите истински феномен под светлините на прожекторите, търсещи изява в медиите, ракламирайки се с добре изфабрикувани интервюта за вестници и списания. Само шарлатанинът има нужда от реклама, защото не може да докаже способностите си чрез своите дела, както го е правила Ванга. Тя е живяла скромно и тихо, без да търси популярност и шумотевици около името, дарбата и изпълнения си с мъка и самота живот.

3. Шарлатанинът говори много, при това с ентусиазъм за своите мними успехи; разказва за фантастичната точност за своите прогнози; за невероятните случаи, когато неговата консултация е променила напълно живота на човек. Направил е много хора богати и щастливи, и едва ли не, ги е спасил от неминуема гибел. Човекът с истинска дарба няма нужда от самореклама и да ви губи времето с отвлечени теми. От десетките срещи на различни хора с Ванга, които съм изчела, никога не срещнах такова самоизтъкване, под каквато и да е форма.

4. Шарлатанинът се страхува да се задълбочава в проблемите на клиента, опасявайки се да не издаде некомпетентността си. По тази причина води разговора по-скоро като монолог. Не ви позволява да задавате уточняващи въпроси и се стреми да ви потопи в потока от думи, да ви измори и на всяка цена да ви убеди в собствената си правота. Ако се намирате пред истински феномен, той по-скоро ще казва „Питай, питай“, както го е правила Ванга.

5. Шарлатанинът говори чрез заучени шаблонни фрази и често, за съвсем конкретен проблем, използва мистични псевдо-философски безсмислици или се измъква с общи, нищо не означаващи фрази. Фразите са от типа на : “Всичко ще бъде добре”, “Ще Ви бъде трудно, но аз ще Ви помогна” и т.н. Тази заучена пиеса се разиграва при всички посетители. Ванга винаги е била точна и конкретна към съответния човек и никога не е използвала нищо неозначаващи думи, които ще загубят времето на стотиците чакащи пред дома й.

6. Друг важен белег е, че шарлатанинът може да излекува всичко! Няма такъв лечител, който може да се справи с всички болести, без помощта на медицината. Самата Ванга много често е изпращала посетителите си при различни лекари и хирурзи, като всяка нейна диагноза е била потвърждавана от тях. Да не говорим, че и лекарите са изпращали хора при нея…

7. Всяко посочване на грешка на шарлатанина се възприема като лично оскърбление, не признава грешките си и се старае се да ви убеди, че не сте го разбрали правилно – говори закодирано и не сте изтълкували думите му. Виновни сте и за несбъднатите прогнози, защото не сте го послушали например. Като случая в една телевизия: обажда се зрителка и ясновидката й казва, че е омъжена, с 2 деца – момче и момиче. Зрителката протестира – „Аз съм само на 19, не съм омъжена“. Ясновидката почервенява от яд и казва: „Тогава ще се омъжиш! “ Линията се затваря…

8. Или просто може да се доверите на интуицията си – тя няма да ви подведе.

Ако сте решили да търсите помощ от такива хора, не се доверявайте сляпо на всеки – това може да бъде и опасно. Не се обаждайте на импулсни телефони и не пускайте SMSи – истинските лечители и екстрасенси ще се опитат да облекчат болката Ви, а не да забогатеят от нея…

Споделете тази публикация


Етикети: , , , , , , , , , , ,
View in: Mobile | Standard
EmailEmail
PrintPrint