`
Публикувано на: юли 20th, 2012 от
Коментари

С

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email

Ванга - българската пророчица

САРКОМА (при подутини) – Подутите места да се налагат с месо от дивеч, насолено с нишадър.

СИНУЗИТ – 2-3 дни поред по един път на ден в двете ноздри да се капват по 2-3 капки сок от настъргана грудка на билката ботурче.

СИНУЗИТ – Чрез редуване всяка вечер в една от ноздрите се слага прясно краве масло, колкото царевично зърно.

СКЛЕРОЗА (десеминарна) – Медна терапия, да се „изтегли кожата”.

СЛАБИ ДЕЦА (до 3 години) – През пролетта, когато се развиват листата на дърветата, да се направят 10 бани със сварени орехови листа.

СЛАБИ ДЕЦА – 1 кг. зелена тученица се сварява в 6 л. вода и като изтине, детето се потапя до шията. Към билката могат да се добавят 1 пакетче анасон и шепа диви круши. След 15-20 мин. детето се изважда, изплаква се и се слага да спи.

СЛИВИЦИ (възпалени) – Взема се от билката разгонче, която расте във вода и е най-лечебна към средата на месец март. Счуква се добре, размесва се със свинска мас и след като се намаже сместа на парче памучен плат, се прави компрес на гърлото.

СЛИВИЦИ (възпалени) – Изсушени коренчета от кукуряк (хората от Петричкия край го наричат „спреж“) се стриват на прах. Омесва се малко тесто от вода и брашно и от него се прави лента – дълга и широка, колкото е необходимо, за да обвие врата на болния. Лентата се поръсва със счукана билка и с нея се обвиват вратът и гърлото така, че добре да обхване сливиците. Особено добре действа при подути сливици, защото ги свива и премахва възпалението. При децата времетраенето на компреса е не повече от половин час. Прави се 2-3 пъти до премахване на възпалението. Възрастните могат да преспят с компреса 1 нощ.

СЛИВИЦИ (Възпалени + трета сливица) – Прави се лента от меко тесто така, че да увие шията и врата на болното. Счуква се на ситно изсушен корен от билката спреж (кукуряк) и се наръсва обилно на тестената лента. Завива се добре гърлото на болното, като се внимава да се покрият и сливиците. Отгоре се прави превръзка от бинт или памучно платно. За малките деца лечението е от 30 мин до 1 час, 1-2 пъти, за по-големите деца превръзката да стои 2-3 часа, а за възрастните – цяла нощ.

СЛЮНЧЕНИ ЖЛЕЗИ (увредени) – Лапи от невен.

СТЕРИЛНОСТ (причина) – най-вече при ранно полово общуване; страх от забременяване; носене на много тясно бельо; простуда.

СТОМАШНО РАЗСТРОЙСТВО – Да се пие няколко пъти през деня чай от джоджен.

СTОМАШНИ РАЗСTРОЙСTВА (летни, у дете) – 3 дни поред да пие чай от „парички“ – плодовете на храста драка (palius aculeatus). Варят се няколко минути по 3-4 парички в чаша вода.

СУХОЖИЛИЯ (на ръцете, възпалени) – В 500 мл студена вода се накисва стрък тинтява за 1 нощ. На следващия ден се правят компреси на ръцете с водата, в която е накиснато парче памучен плат.

СУХОЖИЛИЯ (на ръцете, възпалени, тендовагинит) – Има се предвид сухата остра форма. В 500 мл студена вода се накисва стрък тинтява за 1 нощ. Вечерта се правят компреси на болното място, като се натопява бинт или памучна кърпа във водата, изстисква се и се връзват болните ръце. Добре е да се преспи с компреса, когато ръцете почиват. Ако е необходимо, процедурата се повтаря.

СЪРБЕЖИ ПО ТЯЛОТО (силни) – Да се свари в много вода 1 кг ечемик и болният да се изкъпе с водата.

СЪРБЕЖИ ПО ТЯЛОТО – 500 гр. Спирт за горене да се смеси с 50 гр. салицил. Възпалените места да се мажат сутрин и вечер.

СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (предпазване) – 4 пъти в годината по четири дни да се пие цвят от син глог.

СЪРЦЕБИЕНЕ (моментно) – Разтворете една лъжица захар в чаша вода и я изпийте.

СЪРЦЕБИЕНЕ (на нервна почва) – Да се настържат половин кг. лимони с кората, добавя се 200 гр. мед и 40 смлени кайсиеви ядки. Взема се сутрин и вечер по 1 с.л.

Азбучен указател: А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З, И, К, Л, М, Н, О, П, Р, Т, У, Х, Ц, Ч, Я

Споделете тази публикация


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
View in: Mobile | Standard
EmailEmail
PrintPrint