`
Публикувано на: август 29th, 2012 от
Коментари

Ванга

Ванга

Москва. 12 игрални серии за живота на Ванга ще бъдат новият хит на руския канал ОРТ. След петгодишно забавяне снимките най-сетне са стартирали през август, съобщава „Российская газета“. Очаква се през септември снимачният екип да се пресели в Рупите, където ще тече основната част от работата му.

Ходил ли е Хитлер при Ванга в Рупите, за да пита за края на Втората световна война? Това е един от въпросите, около който се върти сценарият на бъдещия сериал. „Струва ми се, че това е мит. Но самата среща е описана толкова драматургически интересно, че решихме да запазим този епизод“, разказва сценаристката Татяна Сотникова. Заедно със съпруга си Владимир двамата са работили над сценария на проекта. Негов режисьор пък е Сергей Борчуков.

Според мита Ванга отговорила на Хитлеровия въпрос: „Не пипай Русия“. Именно този епизод в сценария обаче става причина една от поканените за ролята на Ванга актриси да откаже ролята. Става дума за Валентина Тализина, на която е трябвало да бъде поверено пресъздаването на Ванга в най-късните й години. Самата Тализина отказва с мотива, че в сериала има много измислици. Освен това обаче тя твърди, че лично Ванга се явила в съня й и дала знак, че не е нужно да участва в подобен сериал.

Екипът успява да спаси положението, като предлага на Елена Яковлева да се заеме с ролята на пророчицата както в ролята на зрялата, така и на възрастната Ванга. Актрисата става звезда с нашумелия сериал „Каменская“ по романите на Александра Маринина, където играе следователката Анастасия Каменская. Общо 4 актриси ще се превъплътят в образа на пророчицата, тъй като сценарият обхваща периода още от ослепяването й като дете до последните й дни. Момиченцето от Минск Даша Отрошко ще играе детето Ванга, а като девойка ще я представи Наталия Николаева. Младата пророчица е поверена на Ирина Рахманова, а за всички останали периоди в живота й отговаря Яковлева. Тъй като е все още млада, за да изпълни ролята на възрастната пророчица, тя ще бъде състарена със специален грим. Снимките у нас, поне според „Российская газета“, трябва да стартират през септември.

В манастирския комплекс „Ванга“ в Рупите вече са готови да посрещнат екипа на руската телевизия ОРТ. До момента обаче все още няма официално писмо или обаждане, с което да потвърдят датите на снимките. Най-важно е, че руските репортери и оператори са добре дошли. Те няма да имат никакъв проблем да надникнат навсякъде и да заснемат това, което искат. Домакините няма да им създават никакви спънки. Напротив – ще им помогнат с всичко – с информация, с книги на руски език за леля Ванга, с други печатни и видеоматериали за нея. Не е случайно, че тук не се плаща вход. Никого не сме върнали. Снимали са откъде ли не – от САЩ, от Япония, дори от Корея. Но най-много са руските телевизии. В Русия пророчицата е на особена почит. Преди две години една голяма руска телевизия направи страхотен филм за Ванга, който бе излъчен няколко пъти заради големия зрителски интерес. Ходиха в родното й селище Струмица“, твърди управителят на манастирския комплекс Серафим Иванов. А от ОРТ ще има какво да снимат, защото напоследък никак не са малко новите неща. На 3 октомври миналата година за 100-годишнината от рождението на пророчицата бе открит бронзов паметник на Ванга. Край къщичката, в която е живяла през последните години и е помагала на нуждаещите се, пък вече е вдигната огромна и красива чешма. Тя е дарение от професор Снежана Ботушарова. Висока е метър и половина и представлява огромен гранитен камък. Той ще утолява жаждата на хилядите посетители в българския Йерусалим, както местните наричат Рупите. Официалното откриване на чешмата ще е на 3 октомври, на 101-годишнината от рождението на ясновидката. Разбира се, телевизиите обръщат най-много внимание на храма на Ванга „Света Петка Българска“, на почти готовия манастирски комплекс, който се състои от пет сгради във формата на подкова. Все пак, за да е съвсем по български, ще има и „лъжичка катран в кацата с мед“. Руснаците няма да могат да влязат в къщичката на Ванга в Рупите. Вече над 16 години сградата, в която е живяла в последните години от живота си, е под ключ. Вещите вътре са собственост на държавата и през годините непрекъснато се отлага решаването на този проблем. От фондация „Ванга“ не искат да стават собственици на постройката, а само да се стопанисва или от тях, или от община Петрич. Просто трябва чиновниците да опишат предметите, по-ценните да ги пратят в музей, а останалите да останат в къщата. Но е крайно време да се отвори входната врата на сградата, за да не обикалят край нея нашенци и чужденци. „Дано пък от финансовото министерство се задействат покрай визитата на руската телевизия и решат проблема. Тогава ще могат да снимат и в последния дом на леля Ванга“, допълва управителят на манастирския комплекс.

Статия във вестник Стандарт, 27.08.2012

Споделете тази публикация


View in: Mobile | Standard
EmailEmail
PrintPrint