`
Публикувано на: януари 9th, 2013 от
Коментари

Фондация „Ванга” връчи на Жени Костадинова пластика на проф. Емил Попов

 Светлин Русев представи в Рупите книгата-албум „Ванга Пророчицата”

Рупите, 14 октомври, неделя, 2012

На Петковден в Рупите бе представена книгата на Жени Костадинова  „Ванга – Пророчицата”, която е документален фоторазказ за необикновения живот на прочутата българска ясновидка. В книгата са включени над 250 фотографии, илюстриращи мигове от различни житейски периоди на пророчицата, факсимилета на документи, писма и публикации. Богатият снимков материал, предоставен от фондация „Ванга”, се публикува за първи път.

 „Ванга Пророчицата“ на Жени Костади­нова е книга, на която не само можем да се доверим, но и да вземем със себе си в сложното, трудно и отговорно пътуване към Ванга, каза акад. Светлин Русев, който представи албума. – Тази книга е колкото памет и поклон, толкова и едно завръщане към Ванга, подарено ни от един автор, тръгнал към отговорната си задача с Вара и постигнал я с Любов”.

Премиерата протече в новооткритата документална зала в Рупите, в която са подредени фотографии от живота на пророчицата. От името на фондация „Ванга” Нешка Робева връчи на Жени Костадинова пластика с лика на пророчицата, изработена от проф. Емил Попов. „Тази книга разкрива истината за Ванга, написана е с отговорност, почтеност и прецизност, с каквото се отличават и предишните книги на Жени за леля Ванга”, подчерта пред гостите Нешка Робева

Покана

„Тази черква е моят живот.

Моят живот е много тъжен и скръбен.

Моят живот е много тежък и тъмен.

На мен тази черква ми и е щерка, и син,

и спомен за моя живот…“

 Ванга

Ванга - пророчицатаНовото уникално издание „Ванга – Пророчицата” от Жени Костадинова е документален фоторазказ за необикновения живот на прочутата не само у нас, но и далеч зад пределите на България сляпа ясновидка. В книгата са включени над 250 фотографии, илюстриращи мигове от различните житейски периоди на пророчицата, факсимилета на документи, писма и публикации. Богатият снимков материал, предоставен от фондация „Ванга” и фотографа Ромео Чолаков, се публикува за първи път. Авторката, която от години пише за пророчицата, е отразила в стилно оформения луксозен албум снимки, пророчества и сентенции на Ванга с посочен източник, спомени и стихотворения за нея от десетки поклонници. Предговора към книгата е на акад. Светлин Русев, участвал в художественото оформление на изданието, чийто графичен дизайнер е Елена Дочева.
Предговор от Светлин Русев

От предговора на Светлин Русев:

„Ванга Пророчицата“ на Жени Костадинова е книга, на която не само можем да се доверим, но и да вземем със себе си в сложното, трудно и отговорно пътуване към Ванга. Свързването в едно артистично цяло на жизнената съдба на Ванга, огромният документален материал (голяма част, от който се публикува за първи път), заедно с едно непосредствено и естествено разкриване на истините на пророчицата, без да натрапваш собственото си присъствие, е въпрос, колкото на професионализъм и култура, толкова и на морална отговорност. Жизнената съдба, земната територия и духовните пространства, в които живееше Ванга, реалният в своята иреалност свят на пророчицата, авторката е оставила открит и свободен, различен и противоречив, видян през погледа на десетки хора – и така много по-истински и достоверен от биографиите, в които личният авторски „Аз“ определя феноменалността на Ванга.

Тези страници проследяват живота на пророчицата, надникват в света на отвъдното, на необяснимото, на времето много преди нас и много след нас, минават през хора и съдби и стигат до изпращането на Ванга. Всъщност книгата на Жени Костадинова е колкото памет и поклон, толкова и едно завръщане, подарено ни от тези, които обичат Ванга, които са се докоснали до нейните лечебни и пророчески сили от един автор, тръгнал към отговорната си задача с Вяра и постигнал я с Любов!”

Светлин Русев

Жени Костадинова

Авторката за книгата:

„Ванга – Пророчицата” се появи след повече от 15-годишно задълбочено изследване на живота и делото на тази необикновена личност. В предишните си книги – „Пророчествата на Ванга”, „Тайната на Ванга”, се опитах да събера разказите за чудотворствата й и опитите на учените да анализират фономена й, докато в новата си книга търсех биографичността и документалистиката.

Благодаря на фондация „Ванга” за поверения ми богат фотоархив, от който подбрах най-знаковите снимки, разкриващи различни лица на пророчицата от различните й житейски цикли: от най-ранните й години, преди да се прочуе с дарбата си, през зрелите – когато я посещават български и световни знаменитости (както проличава и от снимките) до късните, когато Ванга е вече болна, изтощена и уморена от хорските мъки и несекващ поток пред дома й. Специално място съм отделила и на сбогуването с Ванга – последните й дни в болница „Лозенец” в София и погребението й в Рупите на 13 август 1996 г., превърнало се в национален траур за България. От красивите цветни фотографии на Ромео Чолаков се вижда състоянието на комплекса в Рупите днес, съхраненото и доразвитото от едноименната фондация духовно наследство на Ванга: храма „Св. Петка”, къщичката, парка, каменния кръст, манастирската част.

За първи път в тази книга читателят ще намери и животопис за Ванга – опит да се опише в дати животът на пророчицата, което е трудна задача, понеже няма съхранени напълно достоверни биографични данни. Пророчества и сентенции на Ванга, отразени в книгата, са дълго и прецизно търсени и събирани, за всяко има посочен източник, което подчертава целената документалност на изданието. Има невероятни прозрения на Ванга, до които читателят ще се докосне за първи път. А кратките, но ярки спомени на поклонниците за пророчицата, сред които са десетки известни българи – учени, политици, творци, лекари, пресъздават и необятната личност на Ванга като феномен и човек, и особената атмосфера на Петрич и Рупите, където тя е приемала.

Тези страници са документален разказ за живота и духовното наследство на Ванга. Повече от 250 фотографии проследяват житейския път на сляпата пророчица, белязана да вижда невидимото и човешката съвест. Ванга разкриваше съдбите, говореше с мъртвите, пророкуваше, лекуваше, утешаваше. Цял живот Ванга разказваше за нас. Тази книга е разказ за Нея…

Жени Костадинова

Споделете тази публикация


View in: Mobile | Standard
EmailEmail
PrintPrint