`
Публикувано на: октомври 3rd, 2013 от
Коментари

ВангаДнес се навършват 102 години от рождението на Ванга!

Като подарък за нея и всички нас, които обичаме Ванга, една недостойна българка и мнима журналистка опетни името на нашата пророчица и на България като цяло. Тя се казва Светослава Тадаръкова. Изоставена от съпрузите си, с отнети деца, тя мечтае за внимание. И го получи. Но на каква цена?

Светослава Тадаръкова и нейните прелести на показ

Светослава Тадаръкова и нейните прелести на показ

Пред руската телевизия ОРТ „журналистката“ Светослава Тадаръкова твърди, позовавайки се на анонимни източници (!), че Ванга е била изнасилена като дете и заради това ослепяла. Твърденията й се базират на показанията на свидетел пред ДС, както и на тези на служителя на ДС, който ги е записал. Разбира се, документите са унищожени, а записите на интервюто й със свидетелите няма да бъдат показани!

Много неща искам да кажа за нечистоплътните души и подмолните игрички на рейтинг, но няма!

Публикувам интервюто по случая с журналистката Жени Жени Костадинова – най-дългогодишния и обективен изследовател на Ванга и нейния Живот.

Тадаръкова изложи себе си и България!

Жени Костадинова

Жени Костадинова

Коя е тя
Жени Костадинова е един от най-известните изследователи на живота и делото на Ванга. През 1996 г., водена от желанието да се съхрани паметта за легендарната пророчица, пише първата си книга за нея. После се появяват още три. Обзорната – „Пророчествата на Ванга“ (издателство „Труд“, 2006), е преиздадена. В последната си книга – „Тайната на Ванга“ (2009), събира 12 различни хипотези на учени и спомени на лекари относно загадъчния феномен на незрящата ясновидка, посветила мъченическия си живот на хората.
Борислав РАДОСЛАВОВ

- Здравейте! Гледахте ли телевизионното участие на Светослава Тадаръкова (вече Рудолф след развода) в Русия, където журналистката заяви, че Ванга е била изнасилена и затова е останала бездетна?

- Да, гледах. Още във филмите си за Ванга Светослава Тадаръкова говори за нещата, които изговори и по руската телевизия. Още тогава бях шокирана. Според мен тя няма доказателства за скандалните си тези. Това е кощунство за мен. От 16 години изследвам феномена Ванга и през мен са минали много документи и съм се срещала с много хора. Такава информация при мен не е попадала. Смятам, че името на Ванга не може да се свързва с нещо подобно. Но всеки е свободен да пише и говори каквото прецени и да стои зад думите си.

- Как приехте тези скандални твърдения?

- Възмутена съм от това, че тя отиде в Русия, за да говори такива неща – че Ванга била изнасилвана и заради това нямала деца. Това ли е най-важното? Дори да има милиметър истина. Възмутена съм, защото имаме малко святи образи, един от които е Ванга. Да развяваме в публичното пространство подобно твърдение е дълбоко неморално и недостойно.

- Какви са впечатленията ви от нейното държание?

- Самият руски формат търсеше повече сензация и затова вероятно са я поканили. Странно е защо руският екип не потърсиха мен, макар че съм се стремяла към фактологичност и документалност в моите изследвания. Веднъж руснаците се свързаха с мен, но аз бях в София, и след това изчезнаха, не се обадиха повече. Екипът искаше да стане спор в предаването и постигна целта си. Сериозният разговор за Ванга обаче не се състоя и този път. Има и още нещо. Ако бъде излъчен филмът на Тадаръкова за Ванга в Русия, тогава вече за пореден път българите ще изложим наш свят образ, като го злепоставим пред света. Всичките тези на Тадаръкова са изключително нагли, а информацията й е събирана от кол и въже с цел да се получи нещо различно. Излага себе си и България по този начин.

- Откъде идва тази ярост?

- Досега всички хвалят Ванга, а Тадаръкова трябваше да се различи с нещо, да блесне с друга теза. За да изпъкне авторът, а не неговият герой, той трябва да заеме контратеза. Нямам друго обяснение, за да търси тя под вола теле.

- Подобен ли е коментарът ви и за твърдението на Светослава Тадаръкова, че Ванга е била свързана с ДС?

- Не мога да кажа дали е била или не е била свързана. Но като се има предвид, че дълбоко по-невзрачни фигури са били следени и са имали досиета – най-вероятно е имало хора, които са следели какво се случва около нея и са докладвали. Ако Тадаръкова има предвид, че Ванга е имала хора, които са разпитвали и после са й снасяли информация, това е абсурдно.

- А че не е имало природен катаклизъм, който да е отнел зрението й?

- Самата Ванга разказва за случката с ослепяването с виелицата и нещастието, което я сполетява. Аз мога да кажа, че като фактология годините не са точни. Самата тя казва веднъж, че е била на 12, друг път, че е била на 14 години. Тук има някакво разминаване. И тук племенничката на пророчицата Красимира Стоянова правилно казва: „На Тадаръкова ли да вярваме или на Ванга, която разказва своя живот?“

- Ако имахте възможност, какво бихте казали на Светослава Тадаръкова?

- Да отговаря пред съвестта си и пред Бога. Нека да докаже думите си. Но за това се иска морал. Големите личности винаги предизвикват ярки твърдения за себе си. Трудно е да отсееш истината от лъжата. Но както е казал Христос, който има очи и уши ще види и ще чуе. Който се интересува от истинската Ванга, му е станало тъжно и болно, но си е казал „злото не можеш да го спреш и не можеш да го изкорениш“.

- Успяхте ли да изгледате 12-серийния руски сериал за Ванга?

- Това е един игрален филм, който по никакъв начин не се придържа към истината. И като игрален той не може да бъде коментиран от гледна точка на документалистиката. Така че филмът е много далеч от истината. Най-малкото е измислица, че Хитлер я посещава. Все пак съжалявам, че руснаците ни изпревариха, а не се намери български екип, който да направи български филм за Ванга. Не мисля, че бихме се справили по-лошо.

Източник на интервюто: bgDNES.bg

Споделете тази публикация


View in: Mobile | Standard
EmailEmail
PrintPrint