`
Публикувано на: март 18th, 2014 от
3

След 17 години

ОТВАРЯ ВРАТИ КЪЩИЧКАТА НА ВАНГА ЗА ПОСЕТИТЕЛИ НА БЛАГОВЕЦ

Рупите, 25 март 2014, вторник, 11:00 часа

Входът е безплатен, копия на вещите вече са поставени в стаите

Къщичката на Ванга в Рупите

Къщичката на Ванга в Рупите

Къщата на пророчицата Ванга в местността Рупите ще бъде отворена за посетители на християнския празник Благовещение. След повече от 17 години и половина под ключ скромната къщичка на Пророчицата в Рупите ще посрещне първите гости.

На 25 март 2014 г. в 11 часа свещеници ще отслужат водосвет, а след това всеки ще може да влезе в къщичката и да усети духа на великата ясновидка в трите стаички, където живя през последните 20 години от живота си. Това чакано от всички знаково събитие ще се случи на Благовец, когато е нейния имен ден. На гръцки Вангелия означава „благовестителка”.

Къщичката на Ванга през лятото на 2010 г.

Майстори строители влязоха в къщата през ноември миналата година и направиха цялостен ремонт. Домът на Ванга бе затворен след смъртта й през август 1996 година. Сградата е собственост на фондацията, която осигури финансирането на ремонтните дейности. Подменена беше електрическата инсталация, а покривът поправен. Майсторите шпакловаха и измазаха всички стени и подове в малките стаи.

Ванга в къщичката си в Рупите - последни дни, когато вече е болна и на легло. До нея е Витка, домашната й помощничка.

 

Миналата година служители на Историческия музей в град Петрич изнесоха всички 1411 вещи от къщичката на Пророчицата в Рупите и ги отнесоха за съхранение в културната институция. До миналата година те бяха собственост на държавата, но тя ги прехвърли на община Петрич. От фондация „Ванга“ заснеха автентичното оборудване на стаите и го възстановиха съвсем точно.

Миндерчето, на което Ванга си почиваше - негово копие е поставено вече в къщичката й.

В помещенията вече са сложени копия на най-ценните вещи и предмети, защото оригиналите ще останат в петричкия музей. В стаите са леглото и дивана, където е почивала Ванга, поставени са икони, миндер, часовник, подредени са и няколко от любимите й кукли, подарени от посетители. Дори кандилото е на мястото си. Управителят на комплекса Серафим Иванов увери, че няма да има входна такса за посетителите в къщата на Ванга.

През 2014-та се навършват и 20 години ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО на храма на Ванга „СВЕТА ПЕТКА” в Рупите. На 14 октомври – храмовият празник, годишнината ще бъде отбелязана тържествено.

Източник: Фондация „Ванга”

Споделете тази публикация


View in: Mobile | Standard
EmailEmail
PrintPrint