`
Публикувано на: октомври 8th, 2014 от
Коментари

Представяне на новата книга на Жени Костадинова

„ВАНГА И ХРАМЪТ”

14 октомври 2014 г., 11:00 часа в Рупите

ВАНГА и ХРАМЪТ

ВАНГА и ХРАМЪТ

На 14 октомври 2014 г. се навършват 20 години от освещаването на храма „Света Петка Българска”, построен от Ванга. Двойният празник – денят на уважаваната българска светица, закрилница на семейството Света Петка и годишнината от създаването на храма от Ванга, ще бъдат отбелязани в Рупите. Там на 14 октомври от 9 часа ще се отслужи празнична литургия, а в 11 ч. акад. Светлин Русев ще произнесе слово в памет на пророчицата. В документалната зала проф. Пламен Пантев и Богомила Косатева ще представят новата книга на Жени Костадинова „Ванга и храмът”.

Книгата онагледява необикновения живот на една велика личност, белязана с тежкия кръст на слепотата и провиждането на човешките и народни съдби. В нея авторката е включила над 100 фотографии, илюстриращи етапите на построяването на храма – снимките показват как от диво и пусто мястото се превръща в оазис на духовността и вярата.

„Този юбилеен албум е необходим, за да напомня на българите, че сред тях е живяла личност с велик дух и душа, раздавала своята човечност и благородство на хората до последния си миг”, казва авторката. „Ванга е от малкото останали светли примери от нашето съвремие, които ни топлят със своя хуманизъм и безкористност. Средствата, които тя имаше вложи в изграждането на храма, имотите си дари на държавата. Тя живееше, за да помага и дава надежда на хората, да зарежда с оптимизъм своя обичан народ”, пише в предговора на книгата си Жени Костадинова и подчертава, че завещаното от Ванга духовно наследство – храмът, е не само съхранено но и надградено от фондацията на нейното име. Пророчицата почива две години след освещаването на храма, а 18 години след това хората от фондацията доизграждат комплекса и го облагородяват.

Книгата „Ванга и храмът” съдържа над 100 фотографии и е първата двуезична книга, издавана за пророчицата – на български и на английски.

Споделете тази публикация


Етикети: , , , , , , , , , ,
View in: Mobile | Standard
EmailEmail
PrintPrint